Yoga

Yoga för vuxna

Transformation- det handlar yoga traditionellt om. Det handlar om att öppna dig så mycket som du kan för att nå din fulla mänskliga potential. För att göra det behöver du våga se dig själv och ditt liv rakt i ögonen och möta den process som inleds. En process som yogan erbjuder dig är att se i de djupare lagren av dig själv.

Är det värt det?

Enligt boken NÄRMARE NÅGOT, FILOSOFIN BAKOM YOGAN påstår författaren att där under lagren finns en djup äkthet, frihet och samhörighet och när en har upplevt det “är det svårt att glömma det” (Krohn, 2015). En konsekvens av det, fortsätter författaren är att det kommer att “pocka på dig tills du låter det fylla hela ditt liv”. Den buddhistiske mästaren Chögyam Rinpoche uttryckte sig under sina föredrag “Better not begin. But if you begin better finish” (Krohn, 2015).

Men välbefinnandet med yoga då?

Självklart kan du praktisera yoga utan den omvälvande process som beskrivits ovan. Yoga omnämns ofta som just ökat välbefinnande och det är kan vara alldeles tillräckligt att uppnå. Men visst har munken en poäng?

Nu erbjuder Vi Hälsocenter Terapeutisk yoga varje fredag kl. 17- ca 18.20. 

Vad är Terapeutisk yoga? 

Det är en yoga i tre delar.

Första delen handlar om att rensa och släppa taget om det vi har samlat på oss under veckan eller under lång tid. Det gör vi genom att skaka eller dansa i ca fem minuter. Kroppen har svårt att fortsätta vara i ett spänt tillstånd när vi rör oss. Vi kan också se det som ett sätt att öppna upp för kommunikationen mellan huvud och kropp. Kroppen kommunicerar hela tiden med oss men om vi är ”uppe i huvudet” så kan vi missa signaler kroppen vill kommunicera med huvudet. Vi ökar vårt medvetande. Vi andas i kraftfulla medvetna andetag till stämningsfull musik i så kallat ”Breathwork”. Ett frigörande av känslor och tankar kan uppstå och det är fint att tillåta det ske. Allt är ok!

Nästa del är att ”landa” i det nya. Med mjukgörande övningar tänjer och mjukar vi upp i kroppen så att flödet/kommunikationen gynnas mellan huvud och kropp. Sista delen handlar om att fylla på med energi i traditionella yogapositioner Asanas och yogan avslutas med lång Savasana (död mans ställning) . Musiken är särskild utvald för att stimulera till vårt känslosystem. Likaså är miljön och atmosfären. 

Varmt välkommen som du är önskar Helena

Pris 150 kr

Swish eller kontant i salen

Vårterminen 3/2- 9/6-23

 

Om ledaren

Helena är förskollärare i grunden och har arbetat länge med barnyoga i förskola och skola. Nu har hon utbildat sig till diplomerad barnyogaledare och kommer att erbjuda barnyoga  i vår yogasal från och med vårterminen med start 23/2-23.

Yoga för barn

Istället för att öva på att bli bättre på något så övar vi oss i yogan på att lära känna oss själva bättre. Yoga använder vi för att förstå mer om vår insida än om allt som pågår runt oss. Vi gör övningar både för vår hjärna och för vår kropp. Övningarna syftar till att stärka dig och skapa balans i den du är.

Övningarna

Asanas- rörelser som stärker och mjukar upp våra muskler.

Andning- vi använder olika andningstekniker för att fördjupa vår andning. Vi aktiverar vårt lugn-och ro system i kroppen.

Mindfulness- vi fokuserar på en speciell sak som skapar fokus och koncentration.

Meditation- att göra samma övning eller ljud en stund kan hjälpa hjärnan att komma in i ett behagligt varandet av hjärnvila.

Nedvarvning- efter asanas avslutar vi med att varva ner så musklerna får återhämtning.

Torsdagar med start 23 februari 2023. 

Terminslut 18 maj 2023.

  • Kl. 17-17.40 för 5-7 år
  • Kl. 18-18.40 för 7-9 år

10 platser i varje grupp

Pris: 990: