Yoga

Yoga för vuxna

Transformation- det handlar yoga traditionellt om. Det handlar om att öppna dig så mycket som du kan för att nå din fulla mänskliga potential. För att göra det behöver du våga se dig själv och ditt liv rakt i ögonen och möta den process som inleds. En process som yogan erbjuder dig är att se i de djupare lagren av dig själv.

Är det värt det?

Enligt boken NÄRMARE NÅGOT, FILOSOFIN BAKOM YOGAN påstår författaren att där under lagren finns en djup äkthet, frihet och samhörighet och när en har upplevt det “är det svårt att glömma det” (Krohn, 2015). En konsekvens av det, fortsätter författaren är att det kommer att “pocka på dig tills du låter det fylla hela ditt liv”. Den buddhistiske mästaren Chögyam Rinpoche uttryckte sig under sina föredrag “Better not begin. But if you begin better finish” (Krohn, 2015).

Men välbefinnandet med yoga då?

Självklart kan du praktisera yoga utan den omvälvande process som beskrivits ovan. Yoga omnämns ofta som just ökat välbefinnande och det är kan vara alldeles tillräckligt att uppnå. Men visst har munken en poäng?

Till hösten 2023 kommer Yogaverkstaden från Byahuset att fortsätta sina verksamheter här hos oss. Det blir Nellie & Johanna som kommer att erbjuda tre olika yogaklasser och när schemat är klart kommer vi att presentera det här på hemsidan och våra social medier. Håll utkik!

Om ledaren

Helena är förskollärare i grunden och har arbetat länge med barnyoga i förskola och skola. Efter diplomeringen i barnyoga har Helena erbjudit barnyoga för två grupper under våren 2023 och fortsätter nu med en ny termin med två lite större grupper. Varmt välkomna gamla som nya ”yogisar” önskar Helena.

Yoga för barn

Istället för att öva på att bli bättre på något så övar vi oss i yogan på att lära känna oss själva bättre. Yoga använder vi för att förstå mer om vår insida än om allt som pågår runt oss. Vi gör övningar både för vår hjärna och för vår kropp. Övningarna syftar till att stärka dig och skapa balans i den du är.

Övningarna

Asanas- rörelser som stärker och mjukar upp våra muskler.

Andning- vi använder olika andningstekniker för att fördjupa vår andning. Vi aktiverar vårt lugn-och ro system i kroppen.

Mindfulness- vi fokuserar på en speciell sak som skapar fokus och koncentration.

Meditation- att göra samma övning eller ljud en stund kan hjälpa hjärnan att komma in i ett behagligt varandet av hjärnvila.

Nedvarvning- efter asanas avslutar vi med att varva ner så musklerna får återhämtning.

Vi kommer att erbjuda två grupper om 15 platser i varje grupp för två olika åldersgrupper. Gruppen får en fin dynamik med en lagom stor grupp som bidrar med sin närvaro och energi på ett positivt sätt. 

Grupp 1 

Här fokuserar vi på lekfull yoga som passar de lite yngre barnen i åldrarna 5-7 år.

Torsdagar kl. 17-17.40

Start 31/8

Avslutning 30/11

Uppehåll v. 44 höstlov

12 tillfällen

990 kr

15 platser

Intresseanmälan till:

info@vihalsocenter.se

Grupp 2

Här fokuserar vi på asanas (ställningar/positioner) och andning som passar de lite äldre barnen i åldrarna 8-10 år.

Onsdagar kl. 18-18.50

Start 30/8

Avslutning 20/12

Uppehåll v. 44 och Lucia 13/12

14 tillfällen

1150 kr

15 platser

Intresseanmälan till:

info@vihalsocenter.se

Varmt välkomna önskar

Helena barnyogaledare & förskollärare